Żywność modyfikowana genetycznie wzbudza niemałe kontrowersje w zasadzie już od momentu wprowadzenia jej na rynek. Ludzie przyzwyczajeni do naturalnych produktów nie bez podstaw uważali, że modyfikowana genetycznie żywność nie będzie dobrze wpływała na organizm ludzki. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują jednoznacznie, że wpływ takiej żywności jest destruktywny dla organizmu. Powoduje to uzasadnione obawy przed jej stosowaniem.
Przykłady negatywnego oddziaływania
Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że te zwierzęta, które karmiono modyfikowaną żywnością częściej zapadały na choroby, a ich organy były znacznie bardziej zniszczone. Szczególnie duże zagrożenie zauważono dla nerek oraz wątroby. Śmiertelność osobników karmionych GMO jest znacznie wyższa. Modyfikowana żywność znacznie zwiększa także podatność na alergię, oraz nierzadko powoduje bezpłodność.
Chociaż badania przeprowadzono tylko na zwierzętach, ludziom pozostaje się tylko zastanowić, czy wpływ na ich organizm nie będzie analogiczny w tej sytuacji.
Więcej o wadach i negatywnym wpływie żywności GMO na organizm ludzki możecie przeczytać w artykule: https://degustacja.com.pl/gmo-za-i-przeciw/